Hernie inghinala

Hernia inghinala reprezinta exteriorizarea tesutului moale, cum ar fi o portiune din intestin, printr-o zona slaba a peretelui abdominal. Herniile pot fi prezente de la nastere (hernii congenitale), dar de cele mai multe ori apar la adult. Ele arata slabiciuni ale peretelui abdominal la nivelul canalului inghinal, la nivelul regiunii unde coapsa intalneste abdomenul.Clinic, se poate evidentia, la nivelul regiunii inghinale, o protruzie care “intra si iese” la ridicarea unui obiect, insotita de durere accentuata de efortul fizic. Durerea poate fi imediata si ascutita. Alterori durerea este perceputa ca o

senzatie de apasare sau balonare, insotita de greata sau constipatie. Toate aceste simptome se acentueaza la efort prelungit si se pot ameliora, chiar disparea in repaus.

Daca protruzia ce “iese” poate fi impinsa inapoi in cavitatea abdominala, atunci hernia este reductibila. Daca nu poate fi redusa, atunci hernia este ireductibila si se poate complica cu ocluzie intestinala (varsaturi, greata, inapetenta, durere abdominala), devenind hernie strangulata si necesitand tratament chirurgical de urgenta. In cazul herniei strangulate, local, se constata inrosirea tegumentelor supraiacentei protruziei din regiunea inghinala sau inghino-scrotala, zona devenind intens dureroasa.

Hernia poate aparea simultan in ambele regiuni inghinale si se va numi hernie inghinala bilaterala. Dupa tratamentul chirurgical hernia poate reaparea pe aceeasi parte, aceasta fiind considerata hernie inghinala recidivata.

Tratament

In cazul herniilor congenitale, copiii intre 6-12 luni au un risc mare de incarcerare (hernia este ireductibila), de aceea interventia chirurgicala trebuie efectuata cat mai curand posibil, de preferat in prima saptamana dupa stabilirea diagnosticului. Exista un procent mare de cazuri in care coexista hernie si in regiunea contralaterala, de aceea aceasta trebuie examinata cu atentie in momentul interventiei.

Hernia simpla, nedureroasa nu necesita tratament chirurgical imediat, dar singurul tratament ce poate ‘vindeca’ hernia este cel chirurgical. Accentuata de efortul fizic ea evolueaza, defectul parietal se mareste si conduce la aparitia complicatiilor. Operatia este relativ simpla, cu risc scazut de aparitie a complicatiilor majore postoperatorii, pacientul putand fii externat in aceeasi zi.

In cazul herniei incarcerate , trebuie incercata reducerea sa, iar aceasta se obtine in majoritatea cazurilor; ar putea fi necesara sedarea usoara pentru aceasta manevra. Daca exista semne de strangulare (durere abdominala intensa, varsaturi, greata) se va impune interventia chirurgicala de urgenta ; in aceste cazuri ar putea fi necesara chiar rezectia intestinului necrozat. La femei, in sacul de hernie se pot intalni ovarul sau trompa, strangularea si necrozarea acestora fiind destul de rar intalnite.

Ce masuri trebuiesc luate?

Evitarea eforturilor fizice mari sau purtarea unor centuri in regiunea lombara in timpul efectuarii acestora (ex. ridicarea unor greutati)

Consultul chirurgului in vederea repararii defectului parietal, cat mai curand posibil, prevenind astfel aparitia eventualelor complicatii

Nu este indicata purtarea centurilor pentru reducerea defectului, acest obicei ingreunand mult interventia chirurgicala

Mai multe din această categorie: Hernie ombilicala »
sus