HomeChirurgie PlasticaContactati-ne
Chirurgie Plastica
Chirurgie Plastica

Chirurgie Plastica

Chirurgie Plastica

Maladia Dupuytren este o afectiune benigna care apare la nivelul fasciei palmare si a degetelor, sub forma unor noduli si bride ce determina flectarea progresiva a degetelor catre palma si, implicit, afectarea functiei mainii (dificultate in desfasurarea activitatilor obisnuite, zilnice). Cauza bolii nu este cunoscuta, o serie de factori etiologici fiind incriminati: fumatul, diabetul zaharat, consumul de alcool, microtraumatisme repetate la nivelul mainilor.

Tendoanele pot fi lezate ca urmare a unor accidente casnice, de munca, rutiere. Leziunile tendinoase pot fi izolate sau asociate cu lezarea altor structuri anatomice : oase, nervi, vase, etc. Mecanismele prin care se produce lezarea tendoanelor sunt variate : taiere, strivire, smulgere. Sectiunea tendoanelor determina incapacitatea de a utiliza mana/degetul afectat, motiv pentru care este necesara repararea acestora.

Leziunile nervoase determina impotenta functionala a segmentului inervat ( mana, picior). Ele apar in urma unor accidente casnice, de munca, rutiere si pot fi asociate cu leziuni ale altor structuri anatomice ( muschi, tendoane, vase). Repararea leziunilor nervoase este absolut necesara si trebuie efectuata in cel mai scurt timp deoarece determina, in cazul membrului superior de exemplu, incapacitatea utilizarii mainii in activitatile zilnice.

In traiectul lor, trunchiurile nervoase strabat anumite zone cu caracter inextensibil care in urma traumatimelor repetate pot determina, prin fibroza cicatriciala postraumatica, un sindrom de compresiune pe nerv. Se descriu sindroame de compresiune atat la membrele inferioare, cat si la cele superioare, acestea fiind mai frecvente. La nivelul membrului superior cele mai frecvente sindroame de compresiune sunt: sindromul de canal carpian si sindromul de canal Guyon.

Unghia incarnata este unghia ale carei margini laterale cresc in tesuturile moi invecinate, producand inflamatie, durere si deseori infectie. Este o boala specifica unghiilor de la picioare. Cauzele aparitiei unghiei incarnate sunt diferite: predispozitie familiala cu mostenirea unor unghii curbate, incaltaminte stramta, transpiratie excesiva care favorizeaza aparitia infectiilor, pedichiura inadecvata.

Degetul mare de la picior se numeste haluce. Daca acesta incepe sa devieze catre degetul mic, se produce deformarea numita hallux valgus. La nivelul halucelui apare o umflatura la nivelul osului (mont). Afectiunea este mai frecvent intalnita la femei si aparitia ei este determinata de factori ereditari si agravata de purtarea de incaltaminte necorespunzatoare ( stramta, tocuri inalte). Clinic se manifesta prin: durere, edem la nivelul halucelui, dificultate la mers si in gasirea de incaltaminte adecvata.

Cicatricile sunt leziuni rezultate prin inlocuirea cu tesut de reparatie nediferentiat (conjunctiv cicatricial) a tegumentului si structurilor profunde. Cicatricile pot aparea dupa: arsuri, plagi taiate, contuze, prin arma de foc, plagi muscate, plagi operatorii,etc. Ele pot fi plane, cu prejudicii estetice si functionale minime sau hipertofice, cheloide, retractile, determinand tulburari functionale ( la mana, pleoape, gura de exemplu) sau estetice (in special la fata).

Tumorile pielii si tesuturilor moi sunt destul de frecvente. Majoritatea sunt benigne, cele maligne sunt in numar redus si, in general, nu metastazeaza.
Tumori benigne:
- Papiloame (veruci vulgare) - sunt cele mai frecvente tumori benigne, produse de virusuri.

Se caracterizeaza printr-o aglomerare celulara excesiva care creste nestavilit si este capabila de invazie in tesuturile din jur si de propagare la distanta (metastaze).
- Epitelioame bazocelulare si spinocelulare – au originea la nivelul epidermului, stratul superficial al pielii. Sunt localizate in special in zonele expuse la soare. Tratamentul consta in excizia chirurgicala, uneori asociata cu radio sau chimioterapie.

Pagina 1 din 2