Tumori maligne

Se caracterizeaza printr-o aglomerare celulara excesiva care creste nestavilit si este capabila de invazie in tesuturile din jur si de propagare la distanta (metastaze).
- Epitelioame bazocelulare si spinocelulare – au originea la nivelul epidermului, stratul superficial al pielii. Sunt localizate in special in zonele expuse la soare. Tratamentul consta in excizia chirurgicala, uneori asociata cu radio sau chimioterapie.

- Melanomul malign – cea mai agresiva forma de cancer cutanat. Apare mai frecvent la persoanele blonde. cu piele alba si ochi albastri. Poate sa apara pe leziuni melanice preexistente ( nevi congenitali, nevi displazici) sau pe tegument indemn. Principalele semne de transformare maligna a unui nev pigmentar benign sunt : cresterea in suprafata si profunzime, margini neregulate, pigmentare neuniforma ( zone mai inchise la culoare alternanad cu zone mai deschise), aparitia unor ulceratii spontane sau hemoragii. Tratmentul consta in excizia larga a tumorii si evidare ganglionara.

sus