Termenul „lifting” inseamna intindere si este asociat cu interventia chirurgicala clasica de intindere si ridicare a pielii la nivelul fetei. Ridarea pielii este rezultatul urmatoarelor mecanisme: imbatranirea, sechelele leziunilor actinice si dereglarile genetice. Imbatranirea pielii este un proces de atrofiere; pielea este alcatuita din trei straturi: epiderm, derm si hipoderm. Cele mai importante modifiari au loc in derm; grosimea dermului descreste odata cu varsta, fibrele elastice se distrug si scade cantitatea de collagen.

Leziunile actinice (solare) sunt reprezentate prin degradarea si subtierea fibrelor elastice, scaderea cantitatii de colagen, cresterea relativa a proportiei substantei fundamentale.

Radicalii liberi de oxigen sunt implicati in distrugerea ultrastructurala a pielii. Schimbarile vizibile asociate cu procesul de imbatranire sunt: micsorarea structurilor osoase, diminuarea grosimii si elasticitatii pielii, scaderea aderentei pielii la straturile subiacente, caderea gravitationala a tesuturilor moi, formarea ridurilor, in zonele de aderenta cu structurile profunde, si in zonele de insertie a muschilor.

In jurul varstei de 30 de ani apare un surplus de piele in zona superioara a pleoapelor, riduri fine in zonele laterale ale ochilor si adancirea santurilor nasolabiale.
In jurul varstei de 40 de ani apar riduri intre spancene si pe frunte, iar celelalte se accentueaza.
La 50 de ani apar riduri pe gat iar varful nasului se lasa in jos. La 60 de ani pielea fetei este mult mai subtire si scade tesutul adipos in reginunea temporala si bucala.

Exista trei tipuri de riduri la nivelul fetei:
-ridurile ortostatice, provenite de la nastere dar care devin aparente o data cu disparitia tesutului grasos al copilului si sunt situate la nivelul gatului -ridurile dinamice determinate de miscarile muschilor mimicii -ridurile gravitationale

Operatia se adreseaza atat femeilor cat si barbatilor nemultumiti de aspectul fetei si gatului lor. Ea permite repozitionarea intregului complex structural al fetei indepartand excesul de piele si de grasime, ridicand si fixand straturile profunde de muschi si reajustand intreaga piele a fetei si gatului la noul continut.

Nu exista o varsta ideala pentru efectuarea unui lifting facial. Candidatii ideali pentru aceasta operatie sunt persoanele a caror fata si gat au inceput „sa se lase” dar a caror piele este inca elastica iar structura osoasa este puternica si bine definita. Cea mai mare parte a pacientilor au intre 40 si 60 de ani.

Se va exculde de la tratament aspirina pe o perioada de doua saptamani si se va intrerupe fumatul cu o saptamana inainte de operatie. Operatia se efectueaza sub anestezie generala. Timpul necesar efectarii unui lifting facial este in general de 2-3 ore.

Incizia este discreta, fiind ascunsa in mare parte de par si de pliurile naturale ale pielii. Ea porneste de la tample, prin fata urechii, apoi ocoleste lobul auricular, trece in partea posterioara a urechii si se continua in pielea paroasa a capului. Pielea este ridicata de pe structurile profunde si va fi intinsa prin tractiune in sens oblic, iar dupa excizia excesului pielea va fi fixata in noua pozitie.
Prin acest lifting se obtine atenuarea ridurilor profunde la nivelul nasului si buzelor, ridicarea usoara a coltului ochilor si netezirea gatului.

Liftingul in doua straturi (sistemul musculoaponevrotic superficial si pielea) urmeaza aceleasi etape. Aceasta tehnica implica in plus si interventia asupra musculaturii faciale si a tesuturilor adipoase subcutanate si permite astfel rearanjarea elementelor musculoaponevrotice in pozitie normala.
Perioada de spitalizare este de 1-2 zile. Dupa aproximativ 2 saptamani pacientul isi poate relua activitatile zilnice utilizand putin machiaj si o coafura adecvata pentru mascarea cicatricelor.

Postoperator apare un edem al fetei, echimoze, iar mimica faciala va fi partial impiedicata, iar sensibilitatea pielii va disparea temporar; durerile au o intensitate redusa si se combat cu analgezice usoare.
Complicatiile pot fi evitate daca se respecta cu strictete indicatiile chirurgului plastician.

Interventia chirurgicala nu pune in pericol viata pacientului. Este extrem de eficienta, de aceea nu este surprinzator faptul ca liftingul facial este una din cele mai solicitate operatii estetice.



Chirurgie estetica

Transferul de grasime proprie

Ce este transferul autolog de grasime? Transferul de grasime se mai numeste si reintinerire…

Chirurgie plastica

Ectropion

Ectropionul (gr. ek = in afara, si trope = intoarcere) este o tulburare de…

Chirurgie plastica

Ptoza palpebrala severa

Blefaroplastia sau chirurgia pleoapelor este procedeul chirurgical de indepartare a accesului de piele, grasime…