Liposuctia este tehnica chirurgicala de indepartare a tesutului gras din zonele in care acesta este in exces prin aspiratie cu ajutorul unor canule cu presiune negativa. Aceasta operatie nu reprezinta un tratament pentru obezitate si nici o solutie de a scapa de kilogramele in plus. Cele mai bune candidate pentru aceasta operatie sunt persoanele normoponderale care prezinta arii localizate de exces de grasime la nivelul coapselor, soldurilor, pe abdomen, brate, genunchi sau glezne si care au elasticitate si turgor bune la nivelul tegumentelor.

Dispozitia tesutului gras in organism este influentata de predispozitia genetica, efectele mediului, procesul natural de imbatranire. Efectele naturale ale imbatranirii sunt: redistributia grasimii, reducerea masei musculare care poate fi inlocuita de tesut adipos, scaderea elasticitatii tegumentare.

Obezitatea este de doua tipuri:

-hipertrofica: caracterizata prin numar normal de celule adipoase dar mai mari
-hiperplastica caracterizat prin numar mare de adipocite si mai mari.

Indepartarea precoce a celulelor adipoase (inainte de a deveni hipertrofice) poate preveni predispozitia genetica a unor anomalii cum ar fi barbia dubla, „aripioarele”, etc.

Eliminarea unor cantitati mari de grasime prin regim sau chirurgical determina importante modificari fiziologice si clinice (ex: diabetul).
Liposuctia implica introducerea in tesutul adipos a unei canule speciale si prin miscari repetate grupuri de celule adipoase sunt separate si indepartate prin aspiratie. Canulele au forme si dimensiuni diferite si se introduc prin incizii mici in pliul pielii cel mai apropiat de zona de interes. De obicei sunt necesare 2-3 incizii pentru fiecare zona.

Zona care urmeaza a fi aspirata va fi infiltrata cu solutii cu rol anestezic si cu scopul reducerii sangerarii.
Lipoabsorbtia imbunatateste silueta, dar nu elimina celulita. Celulita rezulta din tensionarea elementelor tisulare fibroase care leaga pielea de fascia profunda, ca urmare a dezvoltarii exagerate a lobulilor de grasime. Ea poate fi insotita de fenomene inflamatorii acute.

Liposuctia modeleaza tesutul adipos si trebuie tinut seama ca scopul ei este de a modifica forma corpului pacientului si nu greutatea.
Cantitatea de grasime indepartata este dependenta de marimea corectiei necesare (sute de mililitri, pana la cativa litri). Liposuctia unor volume foarte mari poate necesita mai multe etape operatorii, fapt ce va creste siguranta actului operator si implicit calitatea rezultatului final.
Se recomanda sa nu se extraga mai mult de patru litrii la o sedinta, deoarece creste riscul posibilelor complicatii. In functie de volumul extras, operatia dureaza 1-2 ore.

De obicei interventia se face cu pacientul internat timp de o zi. Anestezia poate fi locala sau generala, in functie de dorinta pacientului, volumul aspirat, durata operatiei si cantitatea de anestezic local necesara, problemele medicale asociate. Postoperator, se administreaza antibiotice, anticoagulante si calmante pentru a preveni formarea de hematoame sau seroame. Imediat dupa operatie se aplica un pansament elastic sau corset; in felul acesta ataseaza pielea de peretele muscular. Corsetul va fi purtat permanent timp de 6 saptamani dupa operatie recomandandu-se un masaj riguros al zonei operate timp de 2-3 saptamani de cateva ori pe zi. Acest masaj asigura 50% din succesul operatiei. Poate aparea disconfortul temporar dupa operatie.

Pacientul se poate mobiliza a doua zi dupa operatie si isi poate relua activitatile normale dupa o saptamana. Posibilele complicatii ce pot aparea sunt infectiile, hematoamele, dar sunt putin probabile la o piele sanatoasa cu o elasticitate buna.

Liposuctia este o tehnica foarte buna de modelare a corpului; grasimea recoltata poate fi utilizata pentru realizarea unor grefe, obtinandu-se corectarea unor defecte congenitale sau dobandite posttraumatic sau postoperator. Rezultatul final va fi evaluat dupa minim 3 luni de la operatie cand inflamatia a disparut, pana la aproximativ un an.



Chirurgie estetica

Transferul de grasime proprie

Ce este transferul autolog de grasime? Transferul de grasime se mai numeste si reintinerire…

Chirurgie plastica

Ectropion

Ectropionul (gr. ek = in afara, si trope = intoarcere) este o tulburare de…

Chirurgie plastica

Ptoza palpebrala severa

Blefaroplastia sau chirurgia pleoapelor este procedeul chirurgical de indepartare a accesului de piele, grasime…