Reconstructia mamara urmareste obtinerea prin diverse tehnici chirurgicale a unui san de forma (volum) si consistenta apropiate sanului normal. Cea mai mare recompensa pentru acceptarea operatiei de îndepartare a sanului din cauza cancerului sau a altei boli, este reconstructia sanului. Reconstructia mamara se poate realiza fie folosind tesuturi proprii (lambouri), fie folosind implante mamare, fie o combinatie între cele doua metode.
Interventia este posibila imediat dupa îndepartarea sanului (mastectomie), în timpul aceleiasi interventii, pacienta fiind scutita de experienta neplacuta de a se trezi cu sanul amputat sau o reconstructie întarziata, la saptamîni, luni sau ani de la mastecomie. Urmatorul lucru important este alegerea procedurii reconstructive.
Dupa evaluarea starii de sanatate si a particularitatilor individuale chirurgul va va explica care dintre posibilitatile reconstructive este cea mai potrivita în functie de: varsta, starea de sanatate, anatomie, tesuturi restante si asteptari. Reconstructia mamara postmastectomie îmbunatateste imaginea si încrederea în sine. Reconstructia mamara implica de obicei mai mult decat o singura operatie, prima putîndu-se realiza în acelasi timp cu mastectomia.
Reconstructia mamara cu implante
Este un procedeu care presupune existenta unor tesuturi locale de buna calitate cu cicatrice minime suple. Daca se recomanda reconstructia cu implant, trebuie sa fiti informata despre implantul care va fi folosit. Acest procedeu reconstructiv se poate realiza fie folosind direct implantul, fie folosind un expander tisular care întinde tesuturile dupa care un implant mamar.
Expanderul tisular este un implant temporar care este umflat gradual cu ser fiziologic pe parcursul unui numar de saptamîni pentru a întinde încet pielea. Odata ce pielea este suficient de întinsa, expanderul este indepartat si înlocuit cu un implant permanent. Acest timp operator secundar pentru îndepartarea si schimbarea expanderului poate fi evitat prin folosirea unui implant expander permanent care poate fi ajustat postoperator.
Reconstructia cu lambouri
Reconstructia mamara cu lambouri este o metoda reconstructiva care foloseste tesuturi proprii din zone în care acestea sunt în exces (abdomen, fese, solduri, spate) pentru a crea un nou san. Acest tesut care este mutat dintro zona în alta se numeste lambou. Lamboul poate fi pediculat, adica este mutat la san printr-un tunel facut sub piele, pastrîndu-si vascularizatia din zona donatoare sau poate fi transferat liber prin anastomoze vasculare cu vasele zonei receptoare.
Fiecare din aceste procedee se poate asocia cu un implant mamar daca tesuturile transferate nu ofera un volum suficient. Pentru obtinerea simetriei este posibil sa fie necesara reductia sau marirea sanului contralateral.
Postoperator
Pentru o saptamana sau doua dupa operatie exista un discomfort, care poate fi controlat medicamentos. În functie de procedeul reconstructiv folosit si de evolutia postoperatorie veti putea parasi clinica intre 2-7 zile. Interventiile reconstructive necesita tuburi de dren pentru a preveni acumularea de sange in zona operata fiind îndepartate în primele zile postoperator.
Riscuri si complicatii
Teoretic orice femeie care a pierdut un san poate apela la chirurgia reconstructiva, dar trebuie stiut ca orice interventie chirurgicala este însotita de riscuri si poate fi asociata cu complicatii specifice. În general, pot aparea complicatii comune interventiilor chirurgicale cum ar fi sangerarea, hematomul, seromul, infectia, necroza, cicatrici inestetice sau dificultati cu anestezia dar acestea sunt relativ rare si pot fi minimalizate printr-o evaluare preoperatorie si o tehnica corecta.