Rinoplastia este interventia chirurgicala care urmareste modificarea dimensiunilor si formei nasului in armonie cu restul fetei. Rinoplastia poate interesa intregul nas sau o parte a acestuia. De exemplu, desfiintarea cocoasei, reducerea varfului nasului si marirea nasului pentru imbunatatirea aspectului din profil cu ajutorul implantelor sau grefelor. Prin rinoplastie se pot corecta malformatii sau defecte postraumatice.

La prima consultatie, chirurgul stabileste in ce masura poate fi inbunatatit conturul nasului. Este foarte important a se stabili o eventuala patologie asociata: istoric familial sau personal de sangerare prelungita mai ales sangerari nazale, istoric de alergii, abuz de medicamente, consumatori cronic de aspirina.

Rinoplastia este una dintre cele mai dificile interventii din cadrul chirurgiei plastice, fiind o interventie ce se face prin abordare oarba in cazul rinoplastiei inchise. Rezultatul final este evident dupa luni sau chiar ani, timp in care nasul va suferi transformari permanente. Trebuie realizata o examinare meticuloasa preoperatorie inclusiv rinoscopia anterioara si posterioara pentru a depista eventualele anomalii septale si obstructia nazala.

Rinoplastia se poate face cu pacientul internat sau ambulator.

Operatia poate fi facuta sub anestezie locala sau generala. In interventiile cu anestezie locala, pacientului ii va fi anesteziata doar regiunea nazala si va putea comunica cu chirurgul pe tot parcursul operatiei.

Operatia consta in dezlipirea partilor moi de pe scheletul osteocartilaginos; modelarea scheletului osteocartilaginos pentru a obtine forma dorita. Rinoplastia poate fi inchisa, interventia realizandu-se prin incizii in interiorul nasului (se vindeca cu cicatrice invizibile) si deschisa, care presupune prezenta unei cicatrice minore la baza nasului, motoda fiind preferata in cazul unor operatii complexe.

Postoperator, pacientul poate simti durere la nivelul nasului sau o durere surda de cap ce poate fi combatuta medicamentos. Aplicatiile reci locale si imobilizarea la pat cu capul ridicat combate edemul si implicit durerile. Apare un edem (umflatura) care va fi maxim in ziua a treia postoperatorie si un grad mai mare sau mai mic de echimoze (vanatai). Postoperator se mentine o atela la nivelul nasului si un tamponament endonazal.

Pacientii care au suferit operatia de rinoplastie se pot întoarce la activitatile lor la o saptamâna de la operatie. De asemenea, postoperator, chirurgul va recomanda pe o perioada de una-doua luni de zile respectarea unor indicatii pentru evitarea anumitor activitati si expunerea la anumiti factori de mediu.Chirurgie estetica

Transferul de grasime proprie

Ce este transferul autolog de grasime? Transferul de grasime se mai numeste si reintinerire…

Chirurgie plastica

Ectropion

Ectropionul (gr. ek = in afara, si trope = intoarcere) este o tulburare de…

Chirurgie plastica

Ptoza palpebrala severa

Blefaroplastia sau chirurgia pleoapelor este procedeul chirurgical de indepartare a accesului de piele, grasime…