Ce este transferul autolog de grasime?
Transferul de grasime se mai numeste si reintinerire cu grasime, transfer liber de grasime, autotransfer de grasime, microlipoinjectii cu grasime sau pur si simplu injectii cu grasime.
Transferul de grasime implica recoltarea unei cantitati mici de grasime dintr-o anumita parte a corpului unde este considerata a fi in exces (abdomen, aripioare) si reimplantarea sa in alta parte, acolo unde este nevoie de umplere.Aceasta grasime poate fi reinjectata in buze, in santurile nazolabiale, in santurile de sub ochi, la nivelul obrajilor si pometilor, la nivelul barbiei etc.
Este o procedura minim invaziva si nu implica nici un fel de cicatrice, nici la locul recoltarii si nici in zona de corectie. Se poate face sub anestezie locala si nu necesita internare.In aceste fel se pot corecta defecte date de caderea tesuturilor prin procesul de imbatrinire, se pot corecta unele ciatrci si in orice caz, se poata da un aspect mai tanar fetei.
Folosita ca un filler injectabil(in locul acidului hialuronic sau colagenului de exemplu), grasimea proprie se comporta aproape perfect: este un material natural, deci riscul de aparitie a reactiilor alergice nu exista, este moale ‚perfect adaptabila zonei de umplere, intodeauna la indemina si mai ales, este ieftina(materialul clientului).
Totusi, exista un dezavantaj , care consta in faptul ca o parte din grasimea injectata este resorbita, necesitind mai multe sedinte de injectare (cam 2-3 ) pina la stabilizarea aspectului dorit. Comparativ cu celelalte metode folosite, este mai ieftina si nu implica cicatrici.
Care sunt indicatiile de transfer de grasime?
Candidatii la transferul de grasime trebuie sa fie intr-o stare buna de sanatate,stabili din punct de vedere mintal si emotiv si sa aiba asteptari realiste despre aceasta procedura. Trebuie sa discutati cu chirurgul plastic si sa stabiliti impreuna daca va avantajeaza sau nu aceasta metoda de reintinerire.
Daca aveti probleme de vindecare lenta sau intirziata a ranilor sau o stare de sanatate mai debila, nu sunteti un bun candidat pentru aceasta metoda.
In ce consta transferul de grasime?
Aceasta procedura implica atit o zona donatoare (de unde este recoltata grasimea), precum si o zona receptoare (unde se introduce).
De obicei, sediul de recoltare este abdomenul, aripioarele sau pernutele interne ale coapselor .
Grasimea se recolteaza cu o seringa si canule speciale, subtiri ca acele de seringa, apoi se „prepara” (adica se spala cu solutii nutritive pentru indepartarea urmelor de singe si pentru pastrarea integritatii celulelor de grasime), apoi se concentreaza prin decantare sau centrifugare si abia apoi se introduc in zona care trebuie corectata.
Recuperarea dupa transferul de grasime
Dupa transferul de grasime trebuie sa va asteptati la aparitia unui edem (umflatura) si posibil si a unor vinatai mici, ce ar putea dura pina la 3-7 zile, de aceea este nevoie sa va aranjati cumva o perioada de citeva zile sa puteti lipsi de la serviciu sau alte activitati sociale. De asemenea este foarte important sa miscati cit mai putin zona respectiva si sa nu o masati citeva zile; local nu sunt dureri, ci doar o senzatie de jena la miscare, care dispare la aplicatii reci (gheata locala).