Tumorile pielii si tesuturilor moi sunt destul de frecvente. Majoritatea sunt benigne, cele maligne sunt in numar redus si, in general, nu metastazeaza.

Tumori benigne:
– Papiloame (veruci vulgare) – sunt cele mai frecvente tumori benigne, produse de virusuri.
– Keratoza actinica – apare de obicei la persoanele in varsta, dupa expunerea prelungita la soare sau substante chimice (arsenic). Pot degenera malign.
– Chistele de incluziune – apar in urma unot traumatisme repetate, la nivelul palmelor si degetelor
– Chistul sinovial – cea mai frecventa tumora a mainii. Lichidul continut de acest chist este similar cu lichidul sinovial, iar chistul comunica cu articulatia invecinata.
– Chistul mucos – apare la nivelul fetei dorsale a articulatiei interfalangiene distale a degetelor. Pot determina deformarea unghiei.
– Lipomul – tumora bine delimitata, cu continut de tesut adipos
– Chistul sebaceu – tumora incapsulata ce contine sebum
– Hemangioamele – tumori de origine vasculara, sunt tratate in special din ratiuni cosmetice
– Botriomicomul – tumora angiomatoasa, apare frecvent in urma unor traumatisme, suprainfectia bacteriana fiind factorul favorizant
– Nevii pigmentari – reprezinta tumori benigne ale sistemului pigmentar

Tumori benigne cutanate:

Veruci

Negii sau verucile nongenitale sunt proliferari benigne ale pielii si mucoaselor determinate de human papilloma virus. Astazi peste 100 de tipuri ale acestui virus au fost identificate. Anumite tipuri de virus tind sa apara in zone anatomice particulare, totusi verucile pot apare in orice localizare pe corp. Principala manifestare clinica a infectiei cu human papilloma virus-HPV include verucile obisnuite, verucile genitale, verucile plate si verucile palmoplantare profunde (mimecia) manifestari mai putin comune ale infectiei cu HPV includ hiperplazia epiteliala focala-boala Heck, epidermodisplazia veruciforma si chisturile plantare.

Negii sunt transmisi prin contact direct sau indirect, iar factorii de predispozitie includ alterarea barierei epiteliale normale. Tratamentul poate fi dificil, cu esecuri si recurente frecvente. Numerosi negi se rezolva spontan in citiva ani. Un numar mic de tipuri HPV este asociat cu dezvoltarea neoplasmelor, incluzind tipurile 6, 11, 16, 18, 31 si 35. Transformarea maligna este observata cel mai frecvent la pacientii cu veruci genitale si la cei imunocompromisi. HPV tipurile 5, 8, 20 si 47 au potential oncogenic la pacientii cu epidermodisplazie veruciforma.

Verucile sunt raspindite in toata lumea. Desi frecventa este necunoscuta sunt estimate ca ar afecta 7-12% din populatie. Frecventa este crescuta intre pacientii imunosupresati si cei care lucreaza cu carne.
Verucile obisnuite sunt asimptomatice, dar pot determina desfigurare cosmetica si sensibilitate. Verucile plantare pot fi dureroase iar afectarea extensiva a plantei poate impiedica mersul. Modificarile maligne ale verucilor nongenitale sunt rare dar au fost raportate-carcinomul verucos. Acesta este considerat a fi un carcinom celular scuamos lent evolutiv, invaziv local, bine diferentiat care poate fi confundat cu usurinta cu o veruca simpla. Poate apare oriunde pe piele dar este mai frecvent pe suprafetele plantare. Desi acest tip de cancer metastazeaza rar poate fi destructiv local.

Chiste de incluziune
Chisturile de retentie

Denumite si chisturi cu incluziuni, chisturi epiteliale sau chisturi epidermice, apar datorita blocalii canalului de excretie al unei glande de la nivelul pleoapei. In categoria chisturilor de retentie sunt incluse urmatoarele formatiuni: chisturile de incluziune, comedonul, millium si chistul epodermoid. Toate aceste tipuri de leziuni chistice au cateva caracteristici comune – prezinta un invelis exterior format din mai multe straturi de celule scuamoase, iar in interior contin keratina.

Chistul de incluziune, apare in urma unor traumatisme, care favorizeaza „implantarea” de celule epiteliale in structura dermului.
comedonul (punctul negru), este o leziune non-inflamatorie, care apare de obicei in acnee; practic, este vorba de formarea unui dop de keratina si sebum, la nivelul orificiului unui folicul pilosebaceu; orificiul extern va fi de forma unui punct negru, datorita oxidarii keratinei dinspre suprafata; prin compresiune digitala, continutul albicios al comedonului poate fi evacuat; continutul comedonului poate fi contaminat in unele cazuri cu bacterii. Hiperkeratoza favorizeaza apararitia punctelor negre – hiperkeratoza = un proces de keratinizare excesiva.
millium (lat. milum = bob de mei), este o afectiune ce se caracterizeaza prin prezenta unor mici papule, de culoare alba sau galbena, netede si globulare, ce proemina la suprafata tegumentului, in regiunea pleoapelor, a obrajilor sau in regiunea cefei. Aceste leziuni apar tot datorita proceselor ocluzive de la nivelul glandelor sebacee si foliculilor pilosi. Millium se poate manifesta inclusiv in perioada neonatala; in foarte multe situatii, milliun se asociaza cu anumite dermatoze sau cu traumatismele tegumentare.

Millium coloid este o leziune ce prezinta un continut coloid amorf, localizata mai ales pe fata dorsala a mainilor; millium neonatal se datoreaza secretiei sebacee abundente – din fericire leziunile vor disparea spontan dupa cateva zile.

Keratoza Actinica

Keratoza actinica, denumita si keratoza solara sau senila, este o leziune precanceroasa a pielii care apare pe pielea expusa la soare, mai ales la nivelul fetei, mainilor, antebratelor si gatului. Este intalnita mai frecvent la persoanele cu tenul deschis la culoare, par blond, cu ochii deschisi la culoare, debutand la varsta de 30 sau 40 de ani si devenind mai frecventa cu inaintarea in varsta.

Acestea pot fi:

cu aspect rugos;
pruriginoase (care produc mancarimi) calde, dureroase;
de dimensiuni cuprinse intre 1 si 3 mm ( de marimea unui bob de mazare);
numeroase, mai multe papule grupate;
inconjurate de un halou rosiatic, piele iritata.

Keratoacantom

Tumora cutanata benigna caracterizata printr-un ciclu evolutiv care duce la regresia sa completa si spontana. Un keratoacantom este o leziune care survine cel mai des intre 50 si 60 ani. El are forma unei tumori perfect delimitate, amplasata pe fata sau pe spatele mainii. Leziunea se intinde, pentru ca apoi sa se micsoreze, iar in doua sau trei luni ajungand sa dispara. Este de dorit sa se procedeze la ablatia sa chirurgicala, care serveste concomitent si ca biopsie, permitand sa se stabileasca faptul ca nu este vorba de un cancer.

Corn cutanat

Cornul cutanat este un diagnostic clinic care se refera la o proiectie conica pe suprafata pielii care este similara cu un corn in miniatura. Baza cornului poate fi plata, nodulara sau crateriforma. Cornul cutanat este compus din keratina compactata. Mai multe leziuni histologice au fost documentate la baza cantitatii de keratina, iar confirmarea histologica este frecvent necesara pentru a exclude modificarile maligne. Nici o caracteristica clinica nu face diferenta intre leziunile maligne si cele benigne. Sensibilitatea la baza si leziunile de dimensiuni mari favorizeaza malignizarea.

Leziunea este benigna in majoritatea cazurilor. Malignizarea este prezenta in 20% dintre cazuri, tipul cel mai comun fiind carcinomul celular scuamos. Incidenta carcinomului creste la 33% cind este prezent cornul cutanat pe penis. Sensibilitatea la baza leziunii este de obicei un semn al prezentei unui posibil carcinom scuamos.
Tratamentul indicat difera in functie de tipul de leziune la baza. Pentru a exclude o malignizare este importanta biopsia bazei cornului. Neoplasmele sunt excizate. Leziunile benigne nu necesita un alt tratament in afara de biopsia diagnostica. La pacientii cu carcinom celular scuamos sau carcinom bazal celular sunt indicate examinari ulterioare pentru a urmari recurenta in primii 3 ani dupa tratament.

Corpi straini

Nevi

Nevii sunt niste pete mici, de culoare inchisa, la nivelul tegumentului. Ele sunt produse de niste celule de la nivelul tegumentului, care produc pigment (culoare). Nevii sunt de obicei de culoare bruna, desi unii pot fi de culoare inchisa sau de culoarea pielii. Nevii pot fi plani sau supradenivelati, netezi sau rugosi, unii prezinta par pe suprafata lor. Nevii sunt rotunzi sau ovalari, cu margini regulate.

Unii nevi sunt prezenti de la nastere. Acestia se numesc nevi congenitali. Cu toate acestea, majoritatea nevilor se dezvolta in primii 20 de ani de viata (uneori si in decadele a treia si a patra). De obicei apar in caz de expunere excesiva la soare, avand tendinta sa apara pe regiunile cele mai expuse la soare, de exemplu pe fata.
Nevii isi pot modifica aspectul in timp, uneori raspund la modificarile hormonale, de exemplu cele din timpul sarcinii, adolescentei sau menopauzei. Unii pot disparea cu timpul sau sa se elimine, fara ca persoana sa isi dea seama

Chistul Sebaceu

Chisturile sebacee sunt adesea rezultatul foliculilor de par care sau umflat si au traumatizat tesutul de sub piele .
Chisturile sebacee sunt de obicei nedureroase , cu crestere lenta , noduli sau umflaturi mici care se misca liber sub piele. Este important sa nu atingeti sau sa nu încercati sa îndepartati substanta in interior pentru a preveni tumefactiea , infectiea chistului sebaceu .

Ocazional, pot aparea infectii . Semnele sau simptomele care pot indica infectiea chisturilor sebacee includ:

roseata
sensibilitate
temperatura crescuta a pielii peste noduli sau umflaturi
material gri alb, brânzos , urat mirositoare drenare de la cucui sau forfetare

Chisturile sebacee de cele mai multe ori dispar de la sine si nu sunt periculoase. Dupa cum s-a afirmat , totusi, ele pot deveni inflamate. Uneori, chisturi sebacee cresc suficient de mari pentru ca acestea pot interfera cu viata de zi cu zi . Când se întâmpla acest lucru , indepartarea chirurgicala pot fi necesara , iar aceasta procedura poate fi efectuata la cabinetul medical. Mici chisturi inflamate pot fi adesea tratate cu o injectie de steroizi sau cu medicamente cu antibiotice.

Tumori maligne cutanate

– Epitelioame bazocelulare si spinocelulare – au originea la nivelul epidermului, stratul superficial al pielii. Sunt localizate in special in zonele expuse la soare. Tratamentul consta in excizia chirurgicala, uneori asociata cu radio sau chimioterapie.

– Melanomul malign – cea mai agresiva forma de cancer cutanat. Apare mai frecvent la persoanele blonde. cu piele alba si ochi albastri. Poate sa apara pe leziuni melanice preexistente ( nevi congenitali, nevi displazici) sau pe tegument indemn. Principalele semne de transformare maligna a unui nev pigmentar benign sunt : cresterea in suprafata si profunzime, margini neregulate, pigmentare neuniforma ( zone mai inchise la culoare alternanad cu zone mai deschise), aparitia unor ulceratii spontane sau hemoragii. Tratmentul consta in excizia larga a tumorii si evidare ganglionara.



Chirurgie estetica

Transferul de grasime proprie

Ce este transferul autolog de grasime? Transferul de grasime se mai numeste si reintinerire…

Chirurgie plastica

Ectropion

Ectropionul (gr. ek = in afara, si trope = intoarcere) este o tulburare de…

Chirurgie plastica

Ptoza palpebrala severa

Blefaroplastia sau chirurgia pleoapelor este procedeul chirurgical de indepartare a accesului de piele, grasime…