Maladia Peyronie se manifesta prin prezenta unei placii dure la nivelul penisului. Cauzele aparitiei acestei afectiuni sunt mai putin cunoscute. Boala Peyronie se formeaza ori pe partea superioara a penisului, ori pe cea inferioara, astfel incat aceasta placa intersecteaza tesuturile ce sunt implicate in erectie. In stadiul final aceasta se poate dezvolta intr-o cicatrice durificata.

Aceasta boala poate evolua in timp sau peste noapte. In cazurile grave, din cauza duritatii placii se reduce si flexibilitatea peniana, astfel incat durerea este insotita de penisul care in timpul erectiei are o forma de arc. Este posibil ca in timp durerea sa mai scada, dar curbarea peniana sa persiste, producand astfel dificultati in timpul contactului sexual.

Atunci cand barbatii intalnesc astfel de probleme apeleaza de obicei la ajutor din partea medicului atunci cand erectiile sunt foarte dureroase si in timpul contactului sexual se confrunta cu dificultati. Scopul terapiei este de a mentine bolnavul cat mai activ din punct de vedere sexual. Oricum, pentru cazurile cu evolutie indelungata este rezolvarea in mod chirurgical a afectiunii. Un remediu pe termen scurt este folosirea vitaminei E, injectiile locale cu steroizi, verapamil, interferon sau radiopatie.

Tratamentul chirurgical este indicat atunci când tratamentul medical nu a dat rezultate sau pentru pacientii care au încurbari complexe ale penisului si disfunctie erectila.
Operatia se face în momentul în care boala s-a stabilizat si ia în consideratie urmatorii factori: marimea placii, calificarea acesteia, localizarea, forma penisului , gradul de încurbare si prezenta disfunctiei erectile.

În prezent exista urmatoarele optiuni terapeutice chirurgicale:

  • Plicatura albugineei
  • Incizia placii si grefarea
  • Proteza peniana cu sau fara modelare manuala a penisului sau incizia placii si grefare
  • Plicatura albugineei

Se face pe fata convexa a curburii penisului a carei lungime este redusa la lungimea fetei concave, ceea ce va avea ca efect scurtarea penisului.

Procedeul Nesbit

Plicatura albugineei se face dupa excizia unei portiuni eliptice din albugineea fetei convexe a penisului încurbat, urmata de sutura transversala a defectului astfel creat.

Procedeul Yachia

Plicatura albugineei se face dupa incizia longitudinala a albugineei corpilor cavernosi pe fata convexa, urmata de sutura transversala a maginilor albugineei.

Plicatura simpla

Consta în plicaturarea albugineei pe fata convexa fara afectarea integritatii acesteia.

Incizia placii si grefarea

Are avantajul mentinerii lungimii penisului dar riscul aparitiei disfunctiei erectile este mai mare.
Procedeul consta în incizia transversala a placii urmata de îndreptarea penisului si acoperirea defectului rezultat la nivelul albugineei cu un material (grefa ) sintetic: submucoasa din intestinal de porc ( SIS), derm din piele de porc (Indexen) sau pericard de bou.
Procedeul este indicat atunci când curbura penisului este peste 45 grade , penis mic si absenta oricarei disfunctii erectile.

Proteza peniana

Consta în introducerea unor cilindrii flexibili sau gonflabili în corpii cavernosi, pentru obtinerea unei rigiditati a penisului suficienta pentru realizarea uni contact sexual.
În cazul bolii Peyronie aceasta tehnica este indicata când boala este însotita de disfunctie erectila.
Când încurbarea penisului este sub 30 grade introducerea protezei poate duce la îndreptarea acestuia.O încurbare mai mare necesita, dupa introducerea protezei, îndreptarea penisului manual sau prin incizia placii si aplicarea unei grefe.



Chirurgie estetica

Transferul de grasime proprie

Ce este transferul autolog de grasime? Transferul de grasime se mai numeste si reintinerire…

Chirurgie plastica

Ectropion

Ectropionul (gr. ek = in afara, si trope = intoarcere) este o tulburare de…

Chirurgie plastica

Ptoza palpebrala severa

Blefaroplastia sau chirurgia pleoapelor este procedeul chirurgical de indepartare a accesului de piele, grasime…