In traiectul lor, trunchiurile nervoase strabat anumite zone cu caracter inextensibil care in urma traumatimelor repetate pot determina, prin fibroza cicatriciala postraumatica, un sindrom de compresiune pe nerv. Se descriu sindroame de compresiune atat la membrele inferioare, cat si la cele superioare, acestea fiind mai frecvente. La nivelul membrului superior cele mai frecvente sindroame de compresiune sunt: sindromul de canal carpian si sindromul de canal Guyon.

Sindromul de canal carpian este determinat de compresiunea nervului median la nivelul articulatiei pumnului. Frecvent acesta este clasat in categoria bolilor “reumatismale” pentru care se fac repetate infiltratii cu cortizon.

Canalul carpian este constituit dintr-un jgheab osos, acoperit de un ligament. El adaposteste numeroase structuri anatomice: tendoane flexoare ale degetelor, nervul median.

Reducerea capacitatii acestui canal( ingrosarea ligamentului carpian, reumatism, fracturi vicios consolidate ale oaselor carpului, hematoame posttraumatice sau dupa tratament cu anticoagulante) sau cresteri ale volumului continutului( chist sinovial, cicatrici hipertrofice ale tendoanelor flexoare, tenosinovite) determina compresiunea nervului median. Este asociat relativ frecvent cu prezenta diabetului zaharat.

Clinic, pacientul prezinta parestezii (amorteala) la nivelul primelor degete, accentuate in timpul noptii, pierderea indemanarii la manipularea obiectelor mici. In stadii avansate se observa atrofia muschilor palmari.

Singurul tratament eficient este cel chirurgical si consta in decompresiunea nervului median, utilizand instrumentar microchirurgical si lupe.

Sindromul de canal Guyon este reprezentat de compresiunea nervului ulnar la nivelul pumnului, din diferite cauze: Chisti sinoviali, fracturi, microtraumatisme repetate.

Clinic, pacientul prezinta amorteala la nivelul ultimelor 2 degete, tulburari de sensibilitate, diminuarea progresiva a fortei si dexteritatii miscarii degetelor.

Singurul tratatemt eficient este cel chirurgical, efectuat sub anestezie generala si care presupune indepartarea cauzelor ce comprima nervul ulnar.Chirurgie estetica

Transferul de grasime proprie

Ce este transferul autolog de grasime? Transferul de grasime se mai numeste si reintinerire…

Chirurgie plastica

Ectropion

Ectropionul (gr. ek = in afara, si trope = intoarcere) este o tulburare de…

Chirurgie plastica

Ptoza palpebrala severa

Blefaroplastia sau chirurgia pleoapelor este procedeul chirurgical de indepartare a accesului de piele, grasime…