Intr-o epoca in care se vorbeste despre femeia puternica cu atitudine, ingrijita si cocheta, dorinta de a fi si a te simti frumoasa determina tot mai multe femei sa apeleze la chirurgia estetica si in special la modificarea formei saniilor. O pagina dintr-un ziar, un paragraf dintr-o revista sau o stire este dedicata exclusiv unei vedete care a apelat la chirurgia estetica pentru a-si mari sanii.

In ultima perioada se tot vehiculeaza in presa despre metode revolutionare de augumentare mamara cum ar fi folosirea celulelor stem, lipofeelingul cu grasime proprie si injectiile cu acid hyaluronic. In aceste conditii metoda traditionala incepe sa isi piarda din notorietate insa nu si din eficienta.

Marirea sanilor cu celule stem, grasime proprie si acid hyaluronic sunt tehnici pentru care timpul inca nu si-a spus cuvantul in sensul ca nu au trecut suficienti ani de cand se practica acest tip de interventii pentru a sti cu certitudine riscurile pe care le implica. Este necesar un studiu pe un numar considerabil de femei care s-au supus acestor interventii realizat pe o perioada de cel putin 10 ani pentru a elimina posibila legatura dintre aceste procedee si cancerul de san aparut acum la varste din ce ince mai fragede. S-au facut numeroase studii care au demonstrat ca nu exista legatura intre implantele mamare si cancer iar riscul de aparitie al cancerului mamar este acelasi la femeile fara implante ca si la femeile cu implante. Aceeasi situatie se remarca si în cazul altor boli suspicionate a avea legatura cu marirea de sâni (de exemplu bolile autoimune).

Marirea prin celule stem si grasime proprie reprezinta o interventie estetica chirugicala noua, cum am precizat anterior, ce implica folosirea unor celule din propriul corp pentru a mari si oferi fermitate sanilor.

Este un proces destul de complex pentru ca trebuie extrasa grasimea din zona abdominala sau zona coapselor printr-o procedura de liposuctie, apoi trebuie continuat cu un proces de separatie a grasimii de alti compusi, se extrag in urmatoarea etapa celulele stem concentrate, ele amestecandu-se din nou cu grasime si sunt injectate la nivelul sanului. Celulele stem au rolul de ajuta grasimea sa adere la celelalte celule, se creaza tesut nou si astfel are loc o marire a volumului sanilor.

In afara faptului ca nu se cunosc riscurile si ca volumul nu poate fi controlat deoarece celulele stem au capacitatea de a se inmulti intr-un numar nelimitat in timpul vietii noastre, un dezavantaj major este costul. Acesta este mai ridicat decat al implanturilor mamare.

Aceasta tehnica determina marirea sanilor (in cateva luni – timp in care are loc regenerarea celulara si formarea de tesut nou), insa nu ofera fermitate sanilor si nu are efect de ridicare. De asemenea se poat incerca doar injectiile cu grefa simpla de grasime, insa s-a dovedit extrem de dificil sa se alimenteze cu sange noul tesut.

Injectiile cu acid hyaluronic sunt o alta metoda noua pe care doamnele sunt tentate sa o incerce pentru a-si remodela sanii. Aceasta metoda non chirugicala de ridicare si marire a sanilor (care nu sunt foarte lasati) este recenta, dureaza in jur de 45 minute iar rezultatele se mentin in functie de substanta injectata, dupa care sunt necesare injectii de intretinere (pentru ca substanta se reabsoarbe). Spre deosebire insa de tratamentul chirugical, acest proces este ireversibil: substantele injectate nu mai pot fi indepartate din organism, iar interventia este destul de costisitoare.

De asemenea trebuie stiut ca acidul hyaluronic, grasimea proprie celulele stem se injecteaza direct in glanda mamara iar procesul este destul de agresiv pentru un organ atat de sensibil.

Tehnica cea mai recomandata este marirea sanilor prin implanturi mamare de silicon pentru ca vine cu un intreg bagaj de cunostinte, o lunga traditie si o experienta obtinuta datorita trecerii anilor.

Aceasta consta in introducerea unor implanturi mamare in spatele tesutului mamar deja existent pentru a mari volumul si modifica forma sanilor.

Operatia se realizeaza sub efectul unei anestezii generale, iar implantul este inserat fie in spatele tesutului mamar, fie in spatele muschilor pectorali. Inciziile pot fi facute sub brat, in partea inferioara a areolei sau sub san.

Pentru oricare dintre interventii optati este bine sa fiti informati, sa discutati cu medicul chirurg si sa va fie explicate in detaliu etapele interventiei pentru ca rezultatul final sa se plieze perfect pe asteptarile dumneavoastra.

Inapoi la noutati