HomeOtolaringologieContactati-ne

Otolaringologie - ORL

Specialitatea otorinolaringologie ofera posibilitatea de a efectua o parte dintre manevrele terapeutice medico-chirurgicale in cabinetul privat.

Terapeutica nazo-sinusala cuprinde diferite tratamente pentru fiecare afectiune in parte. Pe suprafata mucoasei nazo-sinusale se pot aplica in scop terapeutic o serie de medicamente, sub forma de instilatii, pulverizari, aerosoli, cauterizari.

Scopul tratamentului este de a restabili functiile mucoasei nazale (de respiratie si de olfactie). Biopsia consta in recoltarea unor fragmente din tesuturi patologice din cavitatea foselor nazale, in scopul studierii din punct de vedere histologic sau bacteriologic.

Extragerea corpului strain nazal reprezinta metoda de indepartare a acestuia din fosa nazala. In scopul opririi unei hemoragii nazale (epilaxis) se practica manevre de hemostaza prin comprimare digitala, aplicare de vasoconstrictoare, tamponament, cauterizare.

Punctia evacuatorie se practica in cazul formei de sinuzita purulenta. Tratamentul curativ al afectiunilor faringiene consta in: instilatii, gargarisme cu substante dezinfectante, aerocoloterapie (permite introducerea in organism a medicamentelor foarte fin dispersate cu actiune locala), badijonari, cauterizare, biopsie, deschiderea si drenajul flegmoanelor.

Manevrele terapeutice efectuate in cazul afectiunilor auriculare constau in toaleta auriculara care se refera la curatirea conductului auditiv cu ajutorul unui stilet cu vata sau cu canula de aspiratie (se aspira secretii lichide, dop cerumen la persoanele cu perforatia membranei timpanice), spalatura auriculara prin care se elimina un dop mai voluminos, metode de control al permeabilitatii tubare (proceduri care au ca scop obiectivarea permeabilitatii trompei lui Eustachio, canal ce uneste urechea medie cu rinofaringele), extractia corpilor strini.

In ceea ce priveste tratamentul chirurgical, acesta cuprinde diverse metode si tehnici chirurgicale ce sunt aplicate in chirurgia septului nazal, a cornetelor nazale, a polipilor nazali de origine alergica sau infectioasa, a sinuzitelor maxilo-etmoidale, a amigdalelor palatine, extirparea unor formatiuni tumorale de la nivelul regiunii bucale, faringiene si cervicale.

Cheia succesului terapeutic este reprezentata de siguranta diagnosticului si tratamentului ce trebuie sa fie corect aplicat, tolerat si eficient.

sus