Implantul de par reprezinta o metoda chirurgicala de tratament al alopeciei, fiind considerat cel mai comun procedeu cosmetic la barbati.
Transplantul de piele paroasa se face din zonele neafectate de alopecie. Cei mai buni candidati pentru acest tip de interventie sunt barbatii tineri de aproximativ 30 de ani, sanatosi, motivati si care au par des, de buna calitate la nivelul zonei donatoare (neafectate de caderea parului).

Alopecia poate avea mai multe cauze :

-hormonale (alopecia androgena),cand foliculii pilosi sunt inhibati de hormoni androgeni ;
-dupa traumatisme ;
-dupa arsuri ;
-dupa excizia unor tumori situate la nivelul scalpului.

Pot fi descrise trei procedee majore prin care se transplanteaza parul in zonele cu alopecie de la nivelul scalpului :

-grefe de piele paroasa
-lambouri de la nivelul scalpului
-reducerea scalpului

La pacientii sub 30 de ani este posibil sa nu se stabilizeze zonele de alopecie si trebuie informati ca vor avea nevoie de alte interventii in viitor.

Interventia chirurgicala se desfasoara in ambulator sau cu pacientul internat preferandu-se anestezia locala. Inainte de operatie pacientul este ras in cap la nivelul zonei donatoare.

Grefele au diametrul de apoximativ 4-4, 5 mm si se recolteaza cu o lama de bisturiu fina, sub magnificatie. Manevrele de recoltare sunt foarte fine, astfel incat sa nu lezeze foliculii pilosi. Numarul de grefe de piele paroase reciclate intr-o sedinata este valabil, in functie de dimensiunile alopeciei, in medie fiind de 50-75.

In primele 4 saptamani dupa operatie exista o crestere falsa a parului transplantat, urmata de cadere.

Dupa 2 -3 luni de la operatie incepe cresterea permanenta a parului transplantat, aproximativ 1 cm pe luna, fiind necesare cel putin 6 luni, pentru a vedea o crestere semnificativa. Postoperator, pacinetul va primi un antibiotic in scop profilactic pentru cateva zile, eventula senzatie de durere fiind combatuta cu medicamentatie adecvata. Pacinetul trebuie sa evite traumatismele locale.

Complicatiile posibile sunt rare:

-alergii medicamentoase (la anestezie sau antibiotic)
-necroza grefei in urma unor traumatisme locale cu afectarea vascularizatiei
-infectia
Transplantul de par ramane principala metoda de tratament a alopeciei din regiune frontala, fiind o interventie usor de realizat si nu presupune riscuri majore pentru pacient.Chirurgie estetica

Transferul de grasime proprie

Ce este transferul autolog de grasime? Transferul de grasime se mai numeste si reintinerire…

Chirurgie plastica

Ectropion

Ectropionul (gr. ek = in afara, si trope = intoarcere) este o tulburare de…

Chirurgie plastica

Ptoza palpebrala severa

Blefaroplastia sau chirurgia pleoapelor este procedeul chirurgical de indepartare a accesului de piele, grasime…