Degetul mare de la picior se numeste haluce. Daca acesta incepe sa devieze catre degetul mic, se produce deformarea numita hallux valgus. La nivelul halucelui apare o umflatura la nivelul osului (mont). Afectiunea este mai frecvent intalnita la femei si aparitia ei este determinata de factori ereditari si agravata de purtarea de incaltaminte necorespunzatoare ( stramta, tocuri inalte). Clinic se manifesta prin: durere, edem la nivelul halucelui, dificultate la mers si in gasirea de incaltaminte adecvata.

Tratamentul este conditionat de discomfortul pe care il produce, dar si de aparitia durerilor. Unele persoane tolereaza deformari semnificative la nivelul piciorului, purtand incaltaminte larga.

Exista mai multe metode de tratament chirurgical, in functie de gradul deformarii locale, prezenta artritei (infectia articulatiilor) la nivelul halucelui.

Cel mai frecvent se practica indepartarea osului in exces, asociata cu osteotomia (taierea osului) metatarsianului I si reaxarea oaselor halucelui. Oasele sunt mentinute in pozitia normala cu ajutorul unor brose sau suruburi metalice, timp de 3-4 saptamani. Pacientul nu are voie sa se sprijine pe piciorul operat timp de 4 saptamani, reluarea miscarii cu sprijin facandu-se treptat.

In cazul pacientilor cu artrita corectarea deformarii halucelui se face prin desfiintarea articulatiei afectate (artrodeza) si realinierea oaselor acestuia. Astfel este eliminat si focarul inflamator articular.



Chirurgie estetica

Transferul de grasime proprie

Ce este transferul autolog de grasime? Transferul de grasime se mai numeste si reintinerire…

Chirurgie plastica

Ectropion

Ectropionul (gr. ek = in afara, si trope = intoarcere) este o tulburare de…

Chirurgie plastica

Ptoza palpebrala severa

Blefaroplastia sau chirurgia pleoapelor este procedeul chirurgical de indepartare a accesului de piele, grasime…