Abdominoplastia are ca scop indepartarea excesului de piele si grasime de la nivelul abdomenului inferior, care apare in urma unei scaderi considerabile de greutate sau dupa o nastere. Aceasta operatie nu este o metoda de slabire pentru pacientul obez. Interventia chirurgicala remodeleaza corpul, prin modificarea formei abdomenului, imbunatatind profilul si silueta. In acelasi timp, pot fi corectate si eventualele defecte ale peretelui abdominal

(hernii, ovulatii). Uneori, pentru a obtine rezultatul dorit, abdominoplastia poate fi combinata cu lipoaspiratia, operatie care se face la un interval de cateva luni.

Selectia pacientilor este foarte importanta pentru acest tip de interventie, acestia trebuie sa fie sanatosi (fara boli cronice asociate, cardiovasculare, pulmonare, renale) si de asemenea, informati asupra posibilitatii unor interventii secundare.

Cu doua saptamani inaintea operatiei, se va intrerupe tratamenul cu aspirina sau alte antiinflamatoare pentru a evita sangerarea excesiva. Daca urmeaza tratament antihipertensiv anestezistul trebuie informat din timp.
Dieta pacientului este foarte importanta; cei care tin un regim de slabire nu se vindeca bine. Uleiurile de peste pot influenta activitatea trombocitelor.
Preoperator, se vor evita arsurile solare sau orice alta leziune a tegumentului pentru ca pot reprezinta un potential loc de infectie.
Fumatul va trebui intrerupt cu doua saptamani inainte de operatie. Pacientul se interneaza cu o zi inainte sau in ziua operatiei, pentru a putea fi pregatit corespunzator.

Interventia se desfasoara sub anestezie generala, fiind compusa din urmatoarele etape: incizia tegumentului in forma de „W” modificat la nivelul pliului abdominal inferior; pielea abdominala impreuna cu tesutul adipos sunt ridicate de pe musculatura abdominala pana la coaste; ombilicul este eliberat de pielea si grasimea abdominala; se reface peretele muscular daca acesta a fost intins sau distrus; pielea si grasimea in exces sunt rezecate, iar plagile sunt aproximate cu suturi ascunse cu fir resorbabil, iar la piele cu fir intrerupt neresorbabil; ombilicul este suturat astfel incat sa revina la pozitia obisnuita. Daca excesul de piele este important, mai ales in zonele laterale ale abdomenului, poate fi necesara o incizie verticala de la nivelul ombilicului la linia suprapubiana. Pentru a da un aspect tineresc, se adanceste rafeul median prin liposuctie superficiala.

Datorita decolarii foarte mari, pentru a preveni formarea hematoamelor se vor pune doua tuburi de dren pentru cateva zile. Cicatricea postoperatorie este putin vizibila.

Postoperator pacientul va sta cu coapsele in flexie usoara pentru a relaxa cicatricea. Timp de 3-5 zile se vor administra antibiotice si anticoagulante, se vor utiliza centuri sau brauri 6 sapt. pentru a preveni formarea hematoamelor, seroamelor mai ales daca pacientul are stare de greata, varsaturi, tuse. Pentru rezolvarea vanatailor si a micilor neregularitati se utilizeaza ultrasunetele, de doua ori pe saptamana, timp de 2-3 saptamani sau cu ajutorul endermologiei prin utilizarea aparatului Cellu M6.

Pacientul se poate da jos din pat la 24 de ore postoperatorii; facandu-se dupa scoaterea tuburilor de dren. Zona operata va fi protejata printr-un pansament simplu timp de 6-10 zile.

Activitatea cotidiana poate fi reluata imediat dupa externare, evitand activitati fizice intense. De asemenea se impune o dieta sanatoasa. Complicatiile postoperatorii sunt rare.

Abdominoplastia determina o imbunatatire a aspectului pacientului, acesta devenind „in forma” si plin de incredere.Chirurgie estetica

Transferul de grasime proprie

Ce este transferul autolog de grasime? Transferul de grasime se mai numeste si reintinerire…

Chirurgie plastica

Ectropion

Ectropionul (gr. ek = in afara, si trope = intoarcere) este o tulburare de…

Chirurgie plastica

Ptoza palpebrala severa

Blefaroplastia sau chirurgia pleoapelor este procedeul chirurgical de indepartare a accesului de piele, grasime…