Ginecomastia reprezinta dezvlotarea excesiva a sanilor la barbati („sani de femeie”). Aceasta modificare morfologica poate genera schimbarea in sens defavorabil a liniei bustului masculin perceputa atat de pacient cat si de anturaj. Ginecomastia poate aparea tranzitoriu chiar de la nastere, dar cel mai frecvent este intalnita la pubertate in 55%-65% din cazuri in timp ce la adulti apare in 25%-30% din populatia masculina.

Ginecomastia se clasifica in 4 grade, in functie de gravitate:

grad 1 : marire usoara a sanilor fara exces tegumentar
grad 3 : marire moderata a sanilor fara exces tegumentar
grad 3: marire moderata a sanilor cu exces tegumentar
grad 4 : marire importanta a sanilor cu exces tegumentar important

Cea mai frecventa cauza este constituita de cresterea nivelului hormonilor estrogeni si scaderea hormonilor androgeni. Aceste dereglari hormonale sunt determinate de afectiuni hepatice, pulmonare, tumori testiculare, suprarenale, ale prostatei, consumul de droguri sau afectiuni congenitale.

Este foarte importanta diferentierea acestor forme de ginecomastie de cauza sistemica, de cele idiopatice (constitutionale), benigne. S-a constatat o legatura intre ginecomastie si administrarea unor medicamente (anabolizante, spironolactona), consumul de alcool si droguri precum si obezitatea.

Cel mai frecvent, ginecomastia se datoreaza unei acumulari de tesut adipos la nivelul sanilor, solutiile chirurgicale fiind de competenta chirurgului plastician. Daca tesutul glandular este bine reprezentat (vizibil mai ales mamografic) solutia chirurgicala consta in mamectomie uni sau bilaterala, piesele fiind examinate histopatologic. Excesul tegumentar se retracta progresiv postoperator, eventualul exces rezidual putand fi eliminat printr-o interventie ulterioara.

Interventia chirurgicala se realizeaza prin lipoabsorbtia la nivelul glandei mamare, operatie ce se realizeaza cu ajutorul canulelor si aspiratorului prin incizii mici la nivelul zonei inferioare a glandei mamare.

Operatia se realizeaza sub anestezie generala, dupa efectuarea investigatiilor solicitate de chirurg. Drenajul aspirativ este considerat necesar si se indeparteaza la 24-72 de ore, moment in care pacientul poate fi externat. Aceasta operatie dureaza in general 2-3 ore.

Posibilele complicatii ce pot aparea in urma acestei interventii chirurgicale sunt infectiile, modificari de sensibilitate a mamelonului, necroza de parti moi, invaginarea mamelonului, insuficienta retractie tegumentara.

Dupa operatie pacientul va purta o bustiera o perioada de 2-3 saptamani. Discomfortul initial este controlat cu antalgice. Scoaterea firelor se face la 7-14 zile postoperator.

Cicatricele se vor vindeca complet in aproximativ un an dupa operatie, perioada in care este contraindicata expunerea la soare. Activitatea normala a pacientului poate fi reluata la 2-3 zile dupa operatie, recomandandu-se totusi evitarea activitatilor care solicita bratele. Reducerea ginecomastiei produce micsorarea glandelor mamare atat cat este posibil pentru a realiza un echilibru estetic al corpului si un aspect masculin



Chirurgie estetica

Transferul de grasime proprie

Ce este transferul autolog de grasime? Transferul de grasime se mai numeste si reintinerire…

Chirurgie plastica

Ectropion

Ectropionul (gr. ek = in afara, si trope = intoarcere) este o tulburare de…

Chirurgie plastica

Ptoza palpebrala severa

Blefaroplastia sau chirurgia pleoapelor este procedeul chirurgical de indepartare a accesului de piele, grasime…