Otoplastia este cea mai frecventa operatie asupra urechii externe. Interventia se poate efectua dupa varsta de 5 ani deoarece urechea are dimensiunile apropiate de cele ale adultului. Astfel, problema este rezolvata inainte ca pacientul sa intre in colectivitate, evitand aparitia unor traume psihice. Daca discomfortul este sever se recomanda ca operatia sa se desfasoare mai devreme pentru a evita stresul emotional al copilului cand acesta va merge la scoala.

Urechea decolata este cea mai frecventa malformatie a pavilionului si este de obicei unilaterala. Tratamentul urmareste obtinerea simetriei urechilor externe.
Urechile operate trebuie sa fie lipsite de cicatrice vizibile. Cel mai lateral punct al urechii operate trebuie sa fie la 1,7-2cm de cap, iar helixul trebuie sa fie vizibil inapoia antehelixului cand urechile sunt privite din fata.

Otoplastia este efectuata pentru a creea sau restaura pliul central al unei urechi disproportionat de mari sau proeminente.

Interventia se poate desfasura atat ambulator cat si cu pacientul internat; anestezia poate fi locala sau generala.

Cea mai des utilizata metoda de otoplastie se realizeaza prin executarea inciziilor in spatele urechii si indepartarea pielii pentru a expune cartilajul auricular si a-l remodela.

In anumite cazuri, acest rezultat se poate obtine si fara suturi prin slabirea cartilajului inainte de a-l plia, inciziile fiind apoi cusute.
Dupa operatie, urechile sunt acoperite cu un pansament compresiv timp de cateva saptamani, care va ajuta la accelerarea procesului de vindecare a cicatricelor si a mentine urechile in pozitia corecta.

Postoperator, se administreaza timp de 2-3 zile un tratament antibiotic, iar pentru senzatia de disconfort si durere se foloseste un antalgic.
Firele se scot la 10-12 zile dupa interventia chirurgicala.
In cazuri rare, pe linia de incizie pot aparea cicatrici groase, de culoare roz care sunt mai evidente la pacientii cu o pigmentare accentuata a pielii. Ele se rezolva prin tratament conservator; in unele cazuri se administreaza local steroizi in asociere cu laser terapia.

Postoperator mai pot aparea hematoame determinate de decolarea tegumentului; ele pot provoca senzatia de durere prin presiune asupra tesuturilor vecine, ceea ce ar necesita redeschiderea plagii pentru evacuarea acestora. Acest lucru poate fi evitat prin aplicarea de pansamente compresive imediat postoperator.
Riscurile si complicatiile otoplastiei sunt reduse. Operatia nu afecteaza mecanismul auzului.

Obtinerea unei simetrii perfecte este o dorinta nerealista. Daca totusi diferentele sunt semnificative poate fi practicata o a doua interventie.
Rezultatele postoperatorii sunt foarte bune determinand o crestere a increderii in sine a pacientului prin ameliorarea aspectului exterior.Chirurgie estetica

Transferul de grasime proprie

Ce este transferul autolog de grasime? Transferul de grasime se mai numeste si reintinerire…

Chirurgie plastica

Ectropion

Ectropionul (gr. ek = in afara, si trope = intoarcere) este o tulburare de…

Chirurgie plastica

Ptoza palpebrala severa

Blefaroplastia sau chirurgia pleoapelor este procedeul chirurgical de indepartare a accesului de piele, grasime…