Leziunile nervoase determina impotenta functionala a segmentului inervat ( mana, picior). Ele apar in urma unor accidente casnice, de munca, rutiere si pot fi asociate cu leziuni ale altor structuri anatomice ( muschi, tendoane, vase). Repararea leziunilor nervoase este absolut necesara si trebuie efectuata in cel mai scurt timp deoarece determina, in cazul membrului superior de exemplu, incapacitatea utilizarii mainii in activitatile zilnice.

Sutura nervilor se face sub microscop operator sau cu ajutorul lupelor si necesita un instrumentar special de microchirurgie.

Dupa operatie mana este imobilizata pe o atela gipsata timp de 3 saptamani. Reluarea miscarilor se face treptat, in cadrul unui program de recuperare ce cuprinde: gimnastica de recuperare, electrostimulare, fizioterapie.

Recuperarea functiei depinde de mai multi factori : mecanismul prin care s-a produs leziunea, nivelul leziunii, varsta pacientului, leziunile asociate.

Viteza de regenerare nervoasa este de 1 mm/zi la persoanele tinere, ea scazand semnificativ dupa 35 de ani.

Exista o serie de teste prin care se apreciaza gradul de recuperare a functiei motorii si senzitive a nervului lezat. In cazul in care rezultatul nu este satisfacator se poate reinterveni chirurgical ( neuroliza-indepartarea tesutului cicatriceal din jurul nervului).



Chirurgie estetica

Transferul de grasime proprie

Ce este transferul autolog de grasime? Transferul de grasime se mai numeste si reintinerire…

Chirurgie plastica

Ectropion

Ectropionul (gr. ek = in afara, si trope = intoarcere) este o tulburare de…

Chirurgie plastica

Ptoza palpebrala severa

Blefaroplastia sau chirurgia pleoapelor este procedeul chirurgical de indepartare a accesului de piele, grasime…